De ce dinții devin galbeni și ce poți face să împiedici asta

de: Ioana Bîrsan
19 03. 2017

În timp ce celebritățile ne impresionează prin dinții impecabil de albi, zâmbetul majorității oamenilor este ceva mai fad și acum aflăm care sunt cauzele pentru acest lucru.

O multitudine de factori pot influența culoarea dinților și le pot conferi o culoare gălbuie în loc de albul strălucitor. Decolorarea dinților poate avea două tipuri diferite de cauze -fie extrinseci, fie intrinseci, însă culoarea gălbuie a acestora poate avea la bază și o mulțime de cauze medicale, conform Live Science.

Decolorarea intrinsecă apare atunci când dinții suferă o modificare a compoziției structurale sau a grosimii țesuturilor dentare dure. Practic, modificările interne ale dintelui (fracturi, fisuri) alterează proprietățile de transmitere a culorii. Numeroase medicamente pot cauza apariția colorațiilor intrinseci. Spre exemplu, dacă copiii iau antibiotice precum tetraciclină sau doxiciclină în timp ce dinții lor se află încă în perioada de creștere (adică înainte de vârsta de opt ani), dinții lor pot căpăta o culoare maro-gălbuie. Iar la maturitate, clorhexidina, un antiseptic care este folosit în tratamentele stomatologice prin folosirea apei de gură, cauzează decolorarea. Același lucru se poate întâmpla în urma chimioterapiei, dar și a administrării medicamentelor destul de comune, precum a celor antihistaminice (se folosesc împotriva alergiilor).

De asemenea, apa bogată în fluor nu este bună pentru culoarea dinților tăi, iar aceasta este întâlnită de obicei în zonele în care oamenii își procură apă din fântâni.

Petele dentare extrinseci sunt de fapt petele localizate pe suprafața structurii dentare și sunt cauzate de agenți topici sau extrinseci. Motivul principal al îngălbenirii dinților este stilul de viață adoptat, iar aici ne referim la acele tabieturi dăunătoare, precum fumatul, consumul de cafele și ceaiuri. De asemenea, băuturile și alimentele închise la culoare sunt o cauză a decolorărilor: vinul roșu, cola, sosurile închise la culoare, afinele, strugurii, rodiile și așa mai departe.

Nu în ultimul rând, pot exista și alți factori care să determine îngălbenirea dinților, de la genetică și vârstă la sănătatea persoanei.

Cea mai bună prevenție a decolorării dentale presupune să acorzi o atenție deosebită alimentelor pe care le mănânci. În plus, ar trebui să practici o bună igienă dentară și să ai parte de un consult dentar la intervale regulate.